Η Κομοτηνή

1

Εκεί που η Ελλάδα συναντά την Ανατολή, σε ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, θρησκειών, εθίμων, γεύσεων, αρωμάτων, διαφορετικών ανθρώπων, η Κομοτηνή δεσπόζει αυτοκρατορικά. Ένας ιδιαίτερος προορισμός, με την ιστορία της περιοχής να αποτυπώνεται μπροστά στα μάτια του επισκέπτη και το πλούσιο φυσικό περιβάλλον με τους βιότοπους και τα δάση να εντυπωσιάζει, διατηρεί ακόμα τη φυσιογνωμία του «παρθένου» και του αυθεντικού.

Η ιστορία της Κομοτηνής:

Η Κομοτηνή (παλαιότερα και Γκιουμουλτζίνα, τουρκικά: Gümülcine, μεσαιωνικά ελληνικά: Κουμουτζηνά, Κομοτηναί ή Κομοτηνά), πρωτεύουσα της ελληνικής Θράκης, βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Ελλάδας και ανήκει στον Νομό Ροδόπης. Αποτελεί έδρα της διοικητικής περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης καθώς και έδρα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Η πάλαι πότε βυζαντινή πόλη Κουμουτζηνά, που κατακτήθηκε το 1361 από τον Οθωμανό Γαζή Εβρενό, πέρασε στα χέρια των Βουλγάρων το 1912 και ενώθηκε με την Ελλάδα την 14η Μαΐου 1920, σήμερα είναι μια πόλη πολυπολιτισμική με έντονο τον χαρακτήρα της φοιτητούπολης (ζουν περισσότεροι από 10.000 φοιτητές). Αποτελείται από ντόπιους Έλληνες, Έλληνες απογόνους προσφύγων από τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη, Έλληνες Μειονοτικούς (Τουρκόφωνους, Πομάκους και Αθίγγανους, κυρίως Μουσουλμάνους στο θρήσκευμα) και απογόνους Αρμενίων προσφύγων.

7

Τα μνημεία και τα αξιοθέατα της Κομοτηνής:

Λόγω των παραπάνω, τα αξιοθέατα και τα μουσεία που υπάρχουν είναι δεκάδες και ιδιαίτερα σημαντικά. Ξεκινήστε την περιήγησή σας από το αρχαιολογικό μουσείο, με τη χρυσή προτομή του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Σεπτιμίου Σεβήρου, το λαογραφικό, που λειτουργεί από το 1962 και στεγάζεται στο αρχοντικό Πεϊδη το οποίο αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα τοπικής λαϊκής αρχιτεκτονικής, και το εκκλησιαστικό μουσείο που στεγάζεται σε ένα κτίριο που θεωρείται από τα αρχαιότερα σωζόμενα δείγματα οθωμανικής αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη. Περάστε το κατώφλι του μουσείου «Καραθεοδωρή», του κορυφαίου σύγχρονου Έλληνα μαθηματικού, και επισκεφθείτε τον Ναό Κοιμήσεως της Παναγιάς, που χρονολογείται από το 1800.

Μνημείο που τραβά το ενδιαφέρον των επισκεπτών είναι και το Εσκί Τζαμί το οποίο ανοικοδομήθηκε το 1608/9, καθώς και το Γενί Τζαμί, σημαντικό οθωμανικό μνημείο, το οποίο έχει τετράγωνη αίθουσα προσευχής με μοναδικό θόλο, χάρη στη διακόσμηση του με πλακίδια Νικαίας. Η κατασκευή του χρονολογείται στο διάστημα 1600 και 1618.

Σήμα κατατεθέν της Κομοτηνής, ο Πύργος του Ωρολογιού, ο οποίος αποτελεί δείγμα του οθωμανικού εκσυγχρονισμού, το Μνημείο του Ολοκαυτώματος για τους Εβραίους της Κομοτηνής στο πάρκο της Αγίας Παρασκευής, αλλά και το Ηρώο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, γνωστό και ως «Σπαθί από το ξίφος» που απεικονίζεται στην ύψους 15 μέτρων μαρμάρινη στήλη του.

3

                                                                                  Κομοτηνή και Βυζάντιο:
Το Βυζαντινό Φρούριο χρονολογείται από τον 4 αι. μ.Χ. Θρυλείται ότι το πόλισμα Κομοτηνή ανάγεται στον 5ο αιώνα π.Χ. και συνδέεται με την ομώνυμη κόρη του ζωγράφου Παρρασίου. Η ύπαρξη της πόλης ως οικισμός βεβαιώνεται ήδη από το 2ο αιώνα μ.Χ. σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα της περιόδου, τα οποία εκτείνονται μέχρι και τον 4ο αιώνα. Τα σημερινά σωζόμενα τείχη είναι ερείπια βυζαντινού οχυρού το οποίο, κατά τον λαογράφο Στίλπωνα Κυριακίδη ανεγέρθηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο Α΄. Στη Ρωμαϊκή εποχή ήταν ένα από τα πολλά διάσπαρτα φρούρια κατά μήκος της Εγνατίας οδού, τα οποία υπήρχαν στην περιοχή της Θράκης. Πιθανή θεωρείται η ταύτισή της με τον ρωμαϊκό σταθμό Breierophara (πρόκειται για σύνθετο θρακικό τοπωνύμιο : βρε [= κάστρο] +iero [= ιερό] + phara [= para = πόρος, πέρασμα] ). Σημαντικότερη πόλη εκείνη την περίοδο ήταν η γειτονική Μαξιμιανούπολη, η παλαιότερη Θρακική Πορσούλις ή Παισούλαι, η οποία μετονομάστηκε σε Μοσυνούπολη τον 8ο-9ο αιώνα. Η Κομοτηνή αποτελούσε κόμβο της Εγνατίας οδού προς τη βόρεια κατεύθυνση που, μέσα από το πέρασμα της Νυμφαίας, οδηγεί στην κοιλάδα του Άρδα, τη Φιλιππούπολη (σημ. Πλόβντιβ) και τη βυζαντινή Βερόη (σημερινή Στάρα Ζαγόρα).

2

                                                                          Ενσωμάτωση στον εθνικό κορμό:
Ο Ελληνισμός της Κομοτηνής υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή κατά τη Βουλγαρική κατοχή την περίοδο 1913 – 1920, όταν σχεδόν όλοι οι Έλληνες εγκατέλειψαν την πόλη (ενώ και πολλοί μουσουλμάνοι προσέφυγαν στην Κωνσταντινούπολη). Την 14η Μαΐου 1920 ενώθηκε με την Ελλάδα κατόπιν διπλωματικής νίκης του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου και του στενού συνεργάτη του Χαρίσιου Βαμβακά.

4

                                                                                  Γεύσεις και αρώματα :
Στην Κομοτηνή λαμβάνουν χώρα μερικά από τα πιο ξακουστά παζάρια! Γι’ αυτό, μην παραλείψετε να κάνετε τη βόλτα σας σε εκείνο μεταξύ των οδών Αγχιάλου και Δημοκρατίας, όπου χριστιανοί, μουσουλμάνοι, Ρομά και Πομάκοι πουλούν από ρούχα μέχρι μπαχάρια. Συνεχίστε την περιήγηση σας στην οδό Μπακαλμπάση με τους καφενέδες, με τα παραδοσιακά καφεκοπτεία, τα ζαχαροπλαστεία με τα βουτυρένια γλυκίσματα και τα παλαιοπωλεία. Το σύγχρονο πρόσωπο της Κομοτηνής είναι, επίσης γοητευτικό, με ωραία στέκια για μεζέ, καλόγουστα μπαράκια και clubs που γεμίζουν φοιτητές.

5

Η αίγλη από το φοιτητικό στοιχείο του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης:

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.) ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1973 με το Νομοθετικό Διάταγμα υπ” αριθ. 87 της 27 Ιουλίου 1973, και ξεκίνησε την λειτουργία του το ακαδημαϊκό έτος 1974-1975. Ονομάστηκε «Δημοκρίτειο» προς τιμήν του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Δημόκριτου, ο οποίος καταγόταν από την πόλη Άβδηρα της Θράκης.

Η διοίκηση του ΔΠΘ έχει ώς έδρα της την Κομοτηνή, η οποία είναι η πρωτεύουσα της Διοικητικής Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στο ΔΠΘ λειτουργούν σήμερα οκτώ Σχολές και δεκαοκτώ Τμήματα σε τέσσερις πόλεις της Θράκης – εφτά στην Κομοτηνή. Το ΔΠΘ παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της εθνικής και πολιτιστικής φυσιογνωμίας της περιοχής της Θράκης και συμβάλλει στο υψηλό επίπεδο των σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Με την ποιότητα διδασκαλίας και το επίπεδο έρευνας του, έχει εξασφαλίσει μια θέση μεταξύ των καλύτερων Ελληνικών ΑΕΙ.