Η πρώτη παρουσία της ΑΕ Κομοτηνής στην Α Εθνική βόλεϊ το 1989

198990

Η Αθλητική Ένωση Κομοτηνής βρίσκεται πλέον στα σαλόνια της Α1 και γιορτάζουμε αυτήν την επιτυχία, πραγματοποιώντας ιστορική αναδρομή στο πρώτο πέρασμα της ομάδας μας από τα μεγάλα σαλόνια του βόλεϊ την αγωνιστική περίοδο 1989-90.

Το πρωτάθλημα Ελλάδας βόλεϊ ανδρών της περιόδου 1989–90 ήταν το τελευταίο που διεξήχθη ως ενιαία Α΄ Εθνική Κατηγορία πριν την οριστική διάσπαση της σε Α1 και Α2 από την επόμενη περίοδο. Λόγω αυτής της διάσπασης, οι ομάδες της ανώτερης κατηγορίας μειώθηκαν από 12 σε 10. Έτσι οι δύο τελευταίες ομάδες υποβιβάστηκαν στην Α2, ενώ οι ομάδες των θέσεων 9 και 10 έδωσαν αγώνες μπαράζ με τους δύο πρωταθλητές της Β” Εθνικής (Ζαφειράκη Νάουσας και Α.Γ.Σ. Ιωαννίνων).

198999Θύμα αυτής της εξέλιξης ήταν η ΑΕ Κομοτηνής, η οποία τερμάτισε πάνω από την ζώνη του υποβιβασμού, ωστόσο στα μπαράζ παραμονής δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την παραμονή και υποβιβάστηκε στη νεοσύστατη Α2.

Οι αγώνες μπαράζ για τις δύο τελευταίες θέσεις στην Α1 της επόμενης περιόδου, διεξήχθησαν στις Σέρρες από 11 έως 13 Μαΐου του 1990. Οι δύο ομάδες της Β” Εθνικής κατέλαβαν της δύο πρώτες θέσεις και κέρδισαν την άνοδο τους στην Α1 με την ομάδα μας και τον Εθνικό να αποχαιρετούν την κατηγορία, με την ομάδα της Αλεξανδρούπολης όμως να έχει καταφέρει με την νίκη επί του Παναθηναϊκού να τον θέσει εκτός τίτλου.

Στους αγώνες μπαράζ η ομάδα μας γνώρισε την ήττα με 3-2 από τον Εθνικό, με 3-1 από τον ΑΓΣ Ιωαννίνων και 3-0 από τον Ζαφειράκη Νάουσας, αποχαιρετώντας την κατηγορία.