Ο Μαθηματικός Ραφαήλ Μπανιώτης μας παρουσιάζει τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή

bani-site

Ο Ραφαήλ Μπανιώτης, επιστρέφει στην γενέτειρα του και σαν γνήσιος Μαθηματικός (τελειόφοιτος του Τμήματος Μαθηματικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) φωτογραφήθηκε δίπλα από τον ανδριάντα ενός εκ των σπουδαιοτέρων Επιστημόνων παγκόσμιας εμβέλειας, του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, που βρίσκεται στην Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής.

Μια εμβληματική Φυσιογνωμία αποτελεί ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή (1873-1950), ένας Έλληνας μαθηματικός διεθνούς φήμης, από τη Θράκη, μια από τις πιο σπουδαίες προσωπικότητες που ανέδειξε στις επιστήμες και ο ανδριάντας του κοσμεί την κεντρική πλατεία Κομοτηνής

Υπήρξε ο διασημότερος Έλληνας μαθηματικός του 20ού αιώνα και μεγάλο μέρος του έργου του θεωρείται κλασικό στη διεθνή μαθηματική βιβλιογραφία. Συνδέθηκε φιλικά με τον Αϊνστάιν και ήταν ο καθοδηγητής του στην περίφημη θεωρία του χωροχρόνου, της σχετικότητας και αδικήθηκε, γιατί έμεινε στο περιθώριο σε αντίθεση με τον Αϊνστάιν που προβλήθηκε υπερβολικά. Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν, ότι ο Καραθεοδωρή τον βοήθησε πολύ στην διατύπωση της ειδικής και γενικής θεωρίας της σχετικότητος και το μαρτυρούν οι επιστολές που αντάλλαξαν.

site 2

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 1917 κατέλαβε (ως διάδοχος του περίφημου Felix Klein) την έδρα των Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Gόttingen, την λαμπρότερη τότε έδρα Μαθηματικών στην Υφήλιο. Επίσης είναι πασίγνωστα τα άκρως κολακευτικά επιστημονικά σχόλια του Einstein γι” αυτόν, ενώ ο Behnke αναφέρει ότι: «Ο Κ. Καραθεοδωρή είναι – με διεθνή μέτρα- ο μεγαλύτερος μαθηματικός αυτής της εκατονταετίας».

Ο Καραθεοδωρή άρχισε να συγγράφει επιστημονικές μελέτες ήδη από τον καιρό που εργάζονταν ως μηχανικός στην Αίγυπτο. Οι έρευνες του, τις οποίες δημοσίευσε κυρίως στα γερμανικά, συνθέτουν ένα τεράστιο και πολύπλευρο έργο, το οποίο τον κατατάσσει μεταξύ των μεγαλύτερων μαθηματικών.

Το Μουσείο Καραθεοδωρή ιδρύθηκε και λειτουργεί στην Κομοτηνή και εκεί εκτίθενται βιβλία, χειρόγραφες επιστολές από και προς τους Einstein, Rosenthal, Kneser, αυθεντικά έγγραφα, φωτογραφίες της οικογένειας Καραθεοδωρή κ.ά.

Μέσα από αυτό το Μουσείο, η Κομοτηνή αποτελεί την Ιθάκη που ο Κ. Καραθεοδωρή επιστρέφει όπως κατέληξε από μία Οδύσσεια να είναι η ανάδειξη του μεγάλου Έλληνα μαθηματικού, του μεγαλύτερου από την αρχαιότητα.

Το μουσείο λοιπόν που φιλοξενεί τα αρχεία, το έργο, τα προσωπικά του αντικείμενα και τις οικογενειακές φωτογραφίες του μεγάλου επιστήμονα, θα φωτίζει ως φάρος γνώσης και θα διακτινίζεται σ’ όλο τον κόσμο θυμίζοντας πως το αρχαίο ελληνικό πνεύμα των μαθηματικών του Αρχιμήδη, Πυθαγόρα, Ευκλείδη και τόσων άλλων σπουδαίων μαθηματικών, είναι αθάνατο και ξαναζωντανεύει με την πένα του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, για να συμπληρώσει έτσι και με άλλες σελίδες την ένδοξη ιστορία των αρχαίων Ελλήνων Μαθηματικών.